Nyheter Vil skape Nordstrands hyggeligste nabolag

2. november 2018

«Gjennom furuskogen på Midtåsen bringer milde sommervinder klokkeklang med seg mellom furustammene», skrev Kjell Aukrust i 1995. Nå vil et anerkjent arkitektfirma blåse nytt liv i det litt bortglemte området på Nordstrandshøgda.

Mellom Ljan og Nordstrand i Oslo ligger Midtåsen – et stort boligområde med sjøutsikt, furuskoger og små, hemmelige gangstier. Under krigen ble Midtåsen brukt som en operasjonssentral for tyske jagerfly, og like etter krigen ble det oppført flere og vertikaldelte tomannsboliger og blokker i området – det som på arkitektspråket kalles for «lameller».

I dag er det likevel ikke mer enn 30 av den 120 måls store tomten som er utbygd, resten av området består av tett skog. I fjor sommer kjøpte den lokale eiendomsutvikleren Nobil området.

– Det finnes mange litt «glemte» eiendommer rundt omkring i Oslo som av ulike grunner ikke har fått realisert sitt fulle potensiale. Vårt ønske er å finne nye, gode løsninger som vi håper og tror at vil verdsettes av lokalsamfunnet, uttaler partner i Nobil Eiendom, Jan Rune Hetle.

Har hyret inn prisbelønt arkitektfirma

Nobil Eiendom har engasjert det anerkjente arkitektfirmaet A-lab til å lage en skisse over de 90 målene av Midtåsen som i dag står ubebygd.

– Vi har engasjert A-lab fordi vi tror at arkitektene kan klare å løfte området, slik de har fått til blant annet på Røa og på Fornebu. Midtåsen ligger perfekt til for både unge og gamle som vil bo i et hyggelig og grønt område med kort avstand til byen, forteller Hetle.

A-lab er kjent som et nytenkende og bærekraftig arkitektfirma, og står bak flere prestisjefylte prosjekter, som Barcode i Bjørvika og Statoil-bygget på Fornebu. Prosjektet på Midtåsen skal likevel bli litt annerledes.

– Vårt mål er å ivareta de viktige kvalitetene til området, det som faktisk kjennetegner Midtåsen. Midtåsen består av mange flotte platåer og har et fantastisk terreng. Derfor har vi landet på en nabolagsstrategi, der hvert enkelt område svarer til sin særegne identitet og karakter. Nabolag og identitet er viktig for alle som bor der i dag, og for alle som har et ønske om å bo der i fremtiden, forteller Geir Haaversen, sivilarkitekt hos A-Lab.

Grønt nabolag med kort avstand til byen

 – Midtåsen er kanskje et av de fineste stedene i Oslo. Hvor mange Nordstrands- og Ljan-skråninger finnes det egentlig med sjøutsikt oppe i høyden og som i tillegg har rikelig med furutrær, spør Haaversen retorisk.

Kjell Aukrust, mannen bak Flåklypa og en av Norges mest folkekjære kunstnere, hadde i mange år både bolig og atelier i Midtåsen 54. I boken «En liten og en små» ble Midtåsen nevnt flere ganger: «Men i skogen på Midtåsen sto et nett, lite grantre i snøen, i le bak en diger stein. Grønnfargen var helt enestående, mente sagbruksarbeider Solan Gundersen, som hadde rede på den slags».

– Vårt ønske er å ta tak i de viktigste kvalitetene til området og forsterke dem, forteller Haaversen. – Vi vil skape nye, gode møteplasser, samtidig som vi vil ta vare på nærheten til naturen. Vi vil ikke bare lage hus som folk kan bo i, men det vil også bli akebakker og fuglekikketårn for de aller minste, avslutter han.

Tilbake til nyheter